HTML

microstockphoto

Alternatíva a fotók és illusztrációk végeérhetetlen vadászata helyett: megfizethető áron a legjobb minőségű képek top fotósoktól. Webes bélyegképektől óriásplakátig igények szerint minden. Aprópénzért ugyanolyan minőségű képek, mint amit a CNN, vagy a legjelentősebb deisgn cégek projektekben használnak.

Avagy: ki akarod próbálni fotós képességeidet élesben? Itt vannak az információk hol és hogyan!

Ajánlott site-ok: View My Portfolio Royalty Free Images

Utolsó kommentek

Címkék

123rf (1) ado (1) adó (3) adózás (3) adozas (1) agency (1) ar (1) bevezető (1) bezárás (1) bigstockphoto (1) bsp (1) center (1) collection (1) demand (1) dream (1) dreamstime (2) egyezmény (1) eladás (2) elofizetes (1) foto (1) fotó (2) fotolia (4) free (1) garancia (2) getty (6) haap (1) hamya (1) hu (1) images (2) ingyenes (1) irs (3) ismertető (1) istock (3) istockphoto (8) itin (2) jiu (1) jui (1) jupiterimages (3) képek (2) kredit (1) licensz (1) microstock (6) od (1) on (1) partner (2) photo (4) photo.com (1) photos (1) photos.com (2) photoxpress (1) premiere (1) premium (1) program (1) reszesedes (1) review (1) rf (1) royalty (1) shutterstock (4) stock (2) stockexpert (1) stockxpert (3) stokcxchange (1) subscription (4) sxc (2) sxp (3) tax (4) treaty (2) trend (1) ügynökség (1) unlimited (1) usa (1) vég (1) vétel (2) vetta (1) w8 (1) w8ben (2) w8 ben (2) w 7 (1) w 8ben (1) xchng (1) Címkefelhő

Linkblog

Minőség fotó piac

2009.07.20. 22:27 GO!photo

Shutterstock tax saga - a nagy igazság

Címkék: w8 usa adózás ado shutterstock microstock tax irs itin adozas treaty w8 ben w8ben

 

Nos. Megvan a végső válasz minden kérdések legkérdésebbikére. Hosszú vajúdás volt, mostanra megszületett a válasz. Shutterstock tax center felállt, s egyértelmű tanácsokkal szolgál az eddig kétséges részletekre.

Shutterstock adózási útmutató

A megszerzett jövedelem után az adót azon országban kell megfizetni, ahol az adózó életvitelszerűen él. Ez alól kivétel az, amikor a jövedelem forrás országának nincsen kettős adózást kizáró egyezménye, ekkor mind a jövedelem forrásországában, mind az adózó életvitelszerű tartózkodási helyén kell fizetni adót. Magyarország és az Egyesült Államok között jelenleg érvényes egyezmény az 1979-es keltezésű dokumentum, de egy megújított egyezményen jelenleg is dolgozik a két ország kormánya. Ami a Shutterstock (és végső soron az összes amerikai stock ügynökség) szempontjából fontos, az az, hogy mind a jelenlegi, mind az előkészületben lévő egyezmény 0%-os kulcsot tartalmaz Royalty kifizetésekre, így ha egy kontribútor Magyarországon adózik, akkor az IRS felé nem kell fizetni a jövedelem után adót. Gourmet-k kedvéért itt a link az adózási egyezményhez: Tax Treaty Hungary (ha konkrét kérdésre keresed a választ benne, ne nagyon reménykedj, hogy ki tudod hámozni, elalvás előtti olvasmánynak viszont kiváló :) )

Mi mégis a teendő? Azon túl, hogy az adott kontribútor a Shutterstock regisztrációkor megadta tartózkodási helyét, arra is szükség van, hogy az IRS számára egy hivatalos dokumentum megerősítse azt, hogy az adott kontribútor melyik ország adózója, s ennek alapján mely Tax Treaty vonatozik rá. A legtöbb európai országnak van egyezménye USA-val, kivétel mégis pl. Szerbia és Horvátország (teljes lista: Egyezménnyel rendelkező országok és az USA jövedelmek adózási rátája).

A Shutterstock útmutató szerint azok, akik magánszemélyként szerzik jövedlemüket SS-től és olyan országban élnek, melynek van egyezménye az USA-val, azoknak a W8-BEN nyomtatványt kell kitölteni, melyet on-line meg lehet tenni a Shutterstock Tax Centeren keresztül. Fontos, hogy a fenti kategóriába eső kontribútoroknak nem kell Interenational Tax Identifier Numbert (ITIN) igényelnie az IRS-től. Aki cégként kontributál, azoknak kell igényelniük ITIN-t a W-7-es nyomtatvány kitöltésével, s ennek IRS-hez küldésével. Fontos, hogy amennyiben az ITIN igénylését megkezdi a kontribútor, akkor is a SS Tax centerben kérjen egy Tax Grace Period-ot arra az időre, amíg az ITIN megérkezik és így lehetővé válik a megfelelő W8-as nyomtatány kitöltése (oldal alján vn egy 'Grace Period Request' fejezet). Az ITIN-hez USA-n belül is 6 hét alatt lehet hozzájutni, így még egy hetet talán érdemes rászámolni a várakozásra. Ám még egyszer: akik magánszemélyként vannak jelen SS-en, azoknak ITIN miatt nem kell aggódni.

 W8-ben kitöltése: Az on-line form viszonylag átlátható.

  • Az 1., 4., 5. és 10. pontokat és a 9-es egy részét a profilból szármztatja a rendszer, ezeken a mezőkön változtatni a profil szerkesztésével lehet.
  • Ha egyéni kontribútor nevében töltjük ki, akkor a 2. mező üresen marad és a 3. pontban az 'Individual' jelölendő
  • Egyéni kontribútor esetén a 6. pontot is üresen lehet hagyni (itt kéri az ITIN-t)
  • Ahogy látom a 7. pont, melyben a kontribútor külföldi adóazonosító jelét kéri (magyar kontribútor esetén az adóazonosító jel), opcionális, tehát nem szükségszrű megadni
  • 8-as mező üresen marad
  • Egyéni kontribútor esetén a 9. pont 3. és 4. doboza is üresen marad, továbbá az esetek java részében az 5-kel sem kell foglalkozni.
  • 11-es pontot nem kell bejelölni, üresen marad.
  • A form alján alá kell írni, ugyanabban a formában, ahogyan az első mezőben szerepelt a név.

Jó szórakozást a kitöltéshez.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://microstockphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr881257654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grapcsaba 2009.07.21. 09:56:50

Először is kösz a segítséget, jó hogy vannak ilyen segítőkész emberek! Szóval kitöltöttem a "W8-BEN"-t az útmutatásod alapján, de a többiek okulására írom, hogy a 2. pontba be kellett írnom az ország (hungary) nevét (igen, "Egyéni kontribútor"-ként vagyok elkönyvelve), másképp nem fogadta el! üdv Cs

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2009.07.21. 23:58:03

Orulok, ha segitett es koesz a kiegeszitest. Remelem gond nelkul megy majd a kifizetes. Udv-

Maxatee · http://stockphoto.blog.hu 2009.07.23. 12:16:58

Köszi az infókat!
Ide is kitettem a hivatkozást, hogy minnél többen rátaláljanak!
stockphoto.blog.hu/

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2009.07.23. 23:03:27

Szia Attila,
Orulok, ha segitett.
Minden jot-

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2009.07.26. 00:38:24

Orulok, ha hasznos is volt, s meg jobb, hogy meg is oldodott: nem tudtam volna az adott szituacioban okosat tanacsolni :)

glabla 2009.07.26. 16:07:12

köszi a leírást így már világosabb a helyzet.
már csak az a kérdés, hogy ez után az apeh kap-e valami információt az IRS-től hogy én itt mit vallogatok be meg nem? mer ügye elvileg kéne.

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2009.07.28. 09:47:34

@glabla: Szia, ezek a jovedelmek a W8 kitoltese utan a termeszetes tartozkodasi helyen adokotelesek. Amennyiben a 7-es mezoben az adoazonosito jeledet megadtad, akkor az IRS valoszinuleg atadja az adatokat a Mo-i adohatosagnak.

A hazai adovonatkozasokrol tervezek irni egy posztot, stay tuned ;)

Jegoldol · http://kereskedo.blog.hu/ 2010.01.18. 20:26:40

Sziasztok!
Lenne egy kérésem/kérdésem! Nem tudom, hogy fel vagy-e regisztrálva a Fotoliára, de ott is kérik az ilyen nyomtatvány kitöltését, igaz szinte ugyanaz a formula, csak mindent kézzel kell megadni! De az SS formula segítségével majdnem ki is töltöttem, de mikor elfogadás van, akkor ezt irja ki hibának: Please enter your TIN number. Ha jól értelmezem ez a mo-i adószám. Beírom, akkor sem fogadja el. Mi lehet a probléma?

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2010.01.18. 22:25:38

Szia,

A fotoliarol egy kulon bejegyzes keszult, itt hosszan diszkutalodott is a problema:

microstockphoto.blog.hu/2009/12/05/w8_ben_nyomtatvany_kitoltese_a_fotolianal

A TIN egy az Intarnal Revenue Service altal kiallitott adoszam, mely a Social Security Numbert helyettesiti nehany esetben adozasi muveletekkor. Ez tehat nem a magyar adoszam. Elvileg, ha nem irsz semmit ebbe a rubrikaba es meg tudod hivatkozni az egyezmenyt, mely alapjan mentesseget kersz, akkor nem fog kerni TIN-t.

Remelem menni fog, sok sikert.

oldmfeco 2010.03.22. 19:17:31

Sziasztok!

Először is köszi a hasznos infókat!

Ma kaptam egy levelet shutterről!
Kívülről az van rajta,h important tax information.
Bellül pedig egy nyomtavtány.
Ami nincs is mindenhol kitöltve.

Erről tud valaki valamit,hogy mi a teendő?
Vissza kell küldeni esetleg vagy ez csak információ jellegű lenne?

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2010.03.23. 15:24:05

Szia,
Utananezek: lattam egy ilyen levelet, de csak a fejlecet olvastam egyelore. Igyekszem hamar valaszolni. Tax day USA-ban aprilis 15, igy mindenkeppen meg van 3 het lepni, ha kell egyaltalan.

taufoto 2012.01.31. 20:30:04

Szevasztok. Nekem a dreamstime-on összejött a 100 dollár és csekkes kifizetést kértem. Meg is jött a csekk - 3 hét - az OTP-nél ki is váltottam napi árfolyamon fizettek, nem vontak le semmit. Viszont semmilyen igazolást nem kaptam de a DT-tól se az OTP-től, amivel az adómat be tudnám jelenteni. Most egy könyvelőnél van a labda, ő állítja, hogy van olyan rublika, hgy szellemi tevékenység, ott bejelentem, de azt se tudom milyen árfolyamon kéne stb… Úgyhogy érdekes ez az egész.
Más: a DS-től küldtek egy e-mailt "This notification was sent by a potential buyer, who would like to purchase one of your files with print license (P)."
Én úgy értelmeztem, hogy valaki print licence-vel akarja megvenni az adott képemet. Én a
Rights management area
Not available.
Web Usage (W-EL)
Print Usage (P-EL)
a print usage elé beraktam egy pipát, de nem tudom, hogy most éppen ezzel tiltottam - e le, vagy engedélyeztem a print lincencét. (többet nem jelentkezett a vevő) Esetleg valahol meg lehetett volna adni egy összeget amennyiért engedélyezem a nagy példányszámú nyomtatásban a megjelenést?
Nem tudom mennyire voltam érthető. Köszi a válaszokat!
süti beállítások módosítása