HTML

microstockphoto

Alternatíva a fotók és illusztrációk végeérhetetlen vadászata helyett: megfizethető áron a legjobb minőségű képek top fotósoktól. Webes bélyegképektől óriásplakátig igények szerint minden. Aprópénzért ugyanolyan minőségű képek, mint amit a CNN, vagy a legjelentősebb deisgn cégek projektekben használnak.

Avagy: ki akarod próbálni fotós képességeidet élesben? Itt vannak az információk hol és hogyan!

Ajánlott site-ok: View My Portfolio Royalty Free Images

Utolsó kommentek

Címkék

123rf (1) adó (3) ado (1) adózás (3) adozas (1) agency (1) ar (1) bevezető (1) bezárás (1) bigstockphoto (1) bsp (1) center (1) collection (1) demand (1) dream (1) dreamstime (2) egyezmény (1) eladás (2) elofizetes (1) fotó (2) foto (1) fotolia (4) free (1) garancia (2) getty (6) haap (1) hamya (1) hu (1) images (2) ingyenes (1) irs (3) ismertető (1) istock (3) istockphoto (8) itin (2) jiu (1) jui (1) jupiterimages (3) képek (2) kredit (1) licensz (1) microstock (6) od (1) on (1) partner (2) photo (4) photo.com (1) photos (1) photos.com (2) photoxpress (1) premiere (1) premium (1) program (1) reszesedes (1) review (1) rf (1) royalty (1) shutterstock (4) stock (2) stockexpert (1) stockxpert (3) stokcxchange (1) subscription (4) sxc (2) sxp (3) tax (4) treaty (2) trend (1) ügynökség (1) unlimited (1) usa (1) vég (1) vétel (2) vetta (1) w8 (1) w8ben (2) w8 ben (2) w 7 (1) w 8ben (1) xchng (1) Címkefelhő

Linkblog

Minőség fotó piac

2009.06.14. 19:50 GO!photo

Shutterstock sokk

Címkék: adó shutterstock tax irs itin w 7 w 8ben

Egy shutterstockkal kapcsoaltos bejelentés nagy vihart kavart nemrégiben, s mivel ez elég markánsan érinti a magyarországi (valójában az összes nem amerikai) kontribútort, ezért minden más előtt nekimegyek ennek a kérdésnek. Technikai lesz, de ez szükséges ahhoz, hogy csakugyan átlátható legyen a kép.

A felzúdulás oka a shutterstock fórumokon az volt, hogy az ügynökség elébe akart menni az adóhivatallal való összetűzésnek és az IRS (Internal Revenue Service) kirótt jogdíj utáni adótételre vonatkozóan bejelentette, hogy ennek megtérítését áthárítja a kontribútorokra. Ez peniglen éppen a jogdíj 30%-át teszi ki. OK, ez így különösen ijesztőnek hangzik, kicsivel szebb a helyzet. Számos államnak, köztük Magyarországnak van az USA-val kettős adóztatást kezelő egyezménye, mely meghatározza azt, hogy ha az egyik országban adófizetőként egyfajta jövedelemért egy adőalany a köteleyettségét megfizeti, akkor a másik országban ugyanezen jövedelem után mennyi adót kell megfizetnie. Igen, ez nem szükségszerűen 0%, van ország, melyben a már leadózott jővedelem után még 10-15%-ot a másik állam adóhatóságának is be kell fizetni. magyarországnak szerencsére az egyezménye olyan, hogy ez a bizonyos kulcs 0%-os, azaz ha Mo-on megfiyeti valaki az adót, akkor már nem kell az IRS-nek egy vasat sem adnia.

Már-már Disney-átiratnak hathat a történet, de itt még nem teszünk pontot a végére: ahhoz, hogy az IRS lemondjon a 30%-ról tudnia kell, hogy aki a shutterstockon keresztül USa-ban csinál üzletet, tényleg nem USA adózó személy, s ha nem, akkor mégis ki fia borja. Ha ezekről az adatokról az IRS-t a shutterstock által kijelölt június végi határideig a kontribútorok nem adnak információt, akkor a kifizetett jogdíjakra ráterhelik a 30%-ot.

Teendők

Egyelőre a shutterstock HQ is olyan nyilatkozatot adott ki, hogy némely bizonytalanság tisztázásán dolgoznak, mindenesetre a határidő közeledte miatt van néhány dolog, melyeket érdemes megkezdeni, ha később új információk kerülnek elő, akkor még a stratégia finomítható. Az IRS információéhségét kielégítndő ezekre lehet szükség:

  • Először igy ITIN-re van szükség (Individual Taxpazer Identification Number, Személyes Adóazonosító). Ehhez ki kell tölteni egy W-7-es nyomtatványt (W-7 pdf;, itt van egy lépésről lépésre útmutató a kitöltéshez: http://submit.shutterstock.com/forum/viewtopic.php?t=62445
  • Ki kell tölteni a W-8 nyomtatványt mely tájékoztatja az IRS-t a te adózó státuszodról (értsd: hogy egy adóztatási egyezmény ország adóalanya vagy), s ennek megfelelően vonják/nem vonják a saját részüket. Az igéret szerint egy ilyan nyomtatvány meg fog jelenni a shutterstockon, melyet on-line lehet kitölteni.

Elnézét a feltételes módért, de a jelenlegi SS álláspont szerint kell mindkét dokumnetum, de van értesülés mely szerint azon országokban, melyekkel van adóztatási egyezmény, ott nem szükséges az ITIN igénylése és így a W-7 kitöltése/elküldése. Az ígéret szerint erről később még levében is tájékoztatják a kontribútorokat, de addig is bővebben itt:http://submit.shutterstock.com/forum/viewtopic.php?t=63201

Workaround

Ha a kifizetés rohamosan közelít, de láthatólag nem lehet megoldani már a hivatalos papírok begyűjtését, akkor a legjobb megoldás a 30%-os sáp elkerülésére az, hogy időszakosan meg kell emelnia a Payout Limitet.

Piszkos részletek

 Nem akartam belegabalyodni a részletekbe első nekifutásra, de aminek jönnie kell, az el fog jönni. Ráadásul ez egy inkább angyali részlet, mert csökkenti a potenciális terhet. Mivel ay IRS csak US Source Incomeüra szeretne adót kivetni (US eredetű bevétel), ezért azon licensz-vásárlásokra (értsd: letöltések), melyeket nem US váráslóktól származnak, az adóvisszatartás nem vonatkozik. Azt, hogy egy letöltést milyen felhasználó végez, SS regisztrálja, tehát ez tehret nem jelent. Fontos viszont az, hogy mivel Magyarországon adózókra nulla %-os kulcs van, ezért ez a részlet a legtöbbeket nem érinti egyáltalán (már amennyiben az IRS felé a papírmunkát valaki rendesen elvégezte).

Disclaimer

A fentiek adótanácsnak nem minősülnek, csak tanácsok, felelősséget a műveletekért nem vállalok (noha a leírtak helyességében hiszek) :)

 (még frissítem...)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://microstockphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr621184847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2009.07.20. 14:17:58

Hulye kerdes nincsen, itt a szituacio az.

Ha nem biztositasz egy W8-as nyomatvanyt, akkor kifizetes meg lehetseges, de automatikusan feltetelezik, hogy a kontributor anyaorszaganak nincsen kettos adozast kizaro egyezmenye az USA-val, igy pedig visszatartanak a jarandosagbol 30%-ot az IRS szamara.

Arrol a Shutterstock HQ nem nyilatkozott, hogy az IRS fele torteno penzvisszatartas mikeppen befolyasolja a minimum kifizetest: hogy vajon a levonas utani ossszegnek kell-e elernie a kifizetesi limitet.

Ami azonban a legfontosabb most, hogy egyelore meg mindig bizonytalan a HQ abban, hogy ITIN csakugyan szukseges-e a W8 kitoltesehez es szubmittalasahoz? Mas ugynoksegek gyakorlata szerint nem szukseges az ITIN, de az eredeti SS allaspont megis megkovetelte, azota pedig vissakoztak. Az ITIN beszerzese egyebkent nem problemas, korabban tobbek ITINhez jutasaba asszisztaltam. Utananezek, hogy ezzel kapcsolatban tudok-e tanacsot adni.

W8-as nyomtatvany kitoltesevel kapcsolatban majd irok egy posztot, mihelyst SS allaspontja kikristalyosodik.
Udv-

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2009.07.21. 23:54:57

Kozben megszuletett a SS Tax Center, s ennek nyoman a posztot is publikaltam itt:
microstockphoto.blog.hu/2009/07/20/shutterstock_tax_saga_a_nagy_igazsag
Sok sikert a kitolteshez!
süti beállítások módosítása