HTML

microstockphoto

Alternatíva a fotók és illusztrációk végeérhetetlen vadászata helyett: megfizethető áron a legjobb minőségű képek top fotósoktól. Webes bélyegképektől óriásplakátig igények szerint minden. Aprópénzért ugyanolyan minőségű képek, mint amit a CNN, vagy a legjelentősebb deisgn cégek projektekben használnak.

Avagy: ki akarod próbálni fotós képességeidet élesben? Itt vannak az információk hol és hogyan!

Ajánlott site-ok: View My Portfolio Royalty Free Images

Utolsó kommentek

Címkék

123rf (1) adó (3) ado (1) adozas (1) adózás (3) agency (1) ar (1) bevezető (1) bezárás (1) bigstockphoto (1) bsp (1) center (1) collection (1) demand (1) dream (1) dreamstime (2) egyezmény (1) eladás (2) elofizetes (1) fotó (2) foto (1) fotolia (4) free (1) garancia (2) getty (6) haap (1) hamya (1) hu (1) images (2) ingyenes (1) irs (3) ismertető (1) istock (3) istockphoto (8) itin (2) jiu (1) jui (1) jupiterimages (3) képek (2) kredit (1) licensz (1) microstock (6) od (1) on (1) partner (2) photo (4) photo.com (1) photos (1) photos.com (2) photoxpress (1) premiere (1) premium (1) program (1) reszesedes (1) review (1) rf (1) royalty (1) shutterstock (4) stock (2) stockexpert (1) stockxpert (3) stokcxchange (1) subscription (4) sxc (2) sxp (3) tax (4) treaty (2) trend (1) ügynökség (1) unlimited (1) usa (1) vég (1) vétel (2) vetta (1) w8 (1) w8ben (2) w8 ben (2) w 7 (1) w 8ben (1) xchng (1) Címkefelhő

Linkblog

Minőség fotó piac

2009.09.15. 21:52 GO!photo

Istock vásárlói garancia

Címkék: fotó garancia photo istockphoto licensz vétel microstock istock

A microstock ügynökségek által terjesztett termékekkel kacsolatban az egyik legnagyobb aggály az volt, hogy mivel a képek/zenék/videók forrása egy interentes közösség ezért az eredetvédelmet és a termékek jogi makulátlanságát meg lehetett kérdőjelezni, de legalábbis éppen eléggé bizonytalan volt ahhoz, hogy némely vevőben bizalmatlanságot ébresszen. Ez mostantól a múlté: az Istockphoto ma bejelentette, hogy a 2009. szeptember 16. után vásárolt minden licensz tartalmazza a fájl jogvédelmét is. Az Istockphoto Jogi Garancia azt jelenti, hogy mind az 5 millió jelenleg elérhető fájlra kiterjedő védelmet biztosít a cég, s alapértelmezésben 10000USD erejéig biztosítja, hogy ha jogi aggályok merülnek fel a vásárolt képpel kapcsolatban, a jogi költségeket fedezi. Ez opcionálisan 100 kredit vásárlásával 2500.000USD-re is kiterjeszthető.

Miért működik ez és miért csak itt?

Az Istockphoto különösen nagy figylemet fordított hosszú ideje arra, hogy a szerzői jogok tiszteletben tartását a kontribútorokra is ráerőszakolja: utolsó pixelig ellenőrizték már jó ideje azt, hogy egy bicikligumigyártó logója se maradhasson rajta a teljes biciklit és környezetét is mutató fájlban. További különbséget jelent a microstock többi szereplőjéhez képest a már-már fájdalmas modell release protokolljuk, ahol fényképes igazolás és kínosan ellenőrzött tanú-aláírások sora kellett a képek elfogadásához. A piac többi szereplője ebben éles lemaradásban van Istockkal syemben, hiszen, immáron több millió fájlra kell garanciát vállalniuk a nagyobb ügynökségeknek, és egyedül az Istock volt az, amely különös figylemet fordított a képek elfogadására alkalmazott egyértelmű protokollra. A kicsiknek pedig ez tovább nehezíti a helyzetét, ezzel az ajánlattal igen nehezen tudnak majd versenyezni azok, akik most szeretnének csak piacra lépni.

Kit hogyan befolyásol mindez?

A vevőknek határozottan csak jót jelent ez a lépés: ingyen jutnak hozzá egy jogi biztosítékhoz, s egyszersmind valószínűbbé teszi azt is, hogy nem fenyegeti őket ilyen jogi procedúra, hiszen az ügynökségnek még inkább érdeke az, hogy "tiszta" fájlok licenszeit árusítsa.

A kontribútoroknak látszólag nem hoz direkt pozitívumot, de hosszú távon indirekt előnyökkel biztosan szolgál. Várhatólag a fájlok elfogadása még szigorodhat, főként sporteseményeken, s általában modell/property release-gyanús esetekben. Továbbá azt is szomorúan hozzá kell tenni, hogy a kiterjesztett védelemért kifeizetett 100 kreditből sem lát direkt hasznot az eladó. Viszont: a magasabb minőségi garanciájú termék több vevőt vonz, egy eddig bizalmatlan, viszonylag nagy piac válhat a microstock ügyfelévé.

Most a többieken a sor, hogy ezt az ajánlatot übereljék.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://microstockphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr11385004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kilencövestatu 2009.09.16. 06:15:58

"További különbséget jelent a microstock többi szereplőjéhez képest a már-már fájdalmas modell release protokolljuk, ahol fényképes igazolás és kínosan ellenőrzött tanú-aláírások sora kellett a képek elfogadásához."
Nos, én egy általános modell releaset használok istocknál, már kb. 2éve, minden gond nélkül elfgadták eddig mindig: stockphoto.blog.hu/2007/11/27/altalanos_modell_engedely

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2009.09.16. 14:11:22

Igen, jogos, en is ezt tettem a legutobbi idokig. Nemregiben azonban valtoztattak a gyakorlaton a modell-engedelyekkel kapcsolaton, s peldaul a fotós aláírását is kikényszerítették, és egészen a közelmúltban komoly polémiákat gerjesztett az, hogy a képek fotográfusának, alanyának és a tanúknak az aláírási dátumát is megpróbálták komolyabban kontrollálni. A cél érthető volt itt is, csak egészen konkrétan nem életszerű helyzetet teremtett a követelmény. Ez a példa nem az egészséges és körültekintő jogvédelem, de az inspektorok nagyon következetesen figyelték és figyelik az olyan részleteket, melyek a képek tulajdonjogaival interferálhatnak. Ilyenek leginkább a nevek, feliratok, logók: ebben vitathatatlanul az istock volt a legkövetkezetesebb és legalaposabb a fájlok vizsgálata során.

Koesz a megjegyzest!

kilencövestatu 2009.09.17. 00:27:12

@GO!photo: hallottam már hírét, hogy szívoznak ezzel, de nekem még sose volt ilyen kalandom, pedig azért heti szinten pakolok fel modell engedélyt igénylő képeket... pl. a napokban is bement 2-3 kép az általános releassel...
most már kezdek félni, mi lesz ha szívózni kezdenek velem is, sok feldolgozatlan képem van, ami 1-2 éve várakozik a vinyón, és némelyikhez nagyon bonyolult lenne új modell engedélyt írni... :)

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2009.09.17. 14:01:03

@kilencövestatu: Szia Peter,
Noha talan handwavingnek tunhet az erv, de azt gondolnam, hogy jo esellyel ezen a ponton kulonbseget tesz az ugynokseg exkluzív és nem exkluzív kontribútorok között. Nem pusztán protekcionizmus miatt, hanem egészen egyszerűen kisebb kockázatot sejtek egy exkluzív kontribútor esetén: egy exkuzív kontribútor az egyetlen microstock ügynökségénél nagyobb eséllyel jár el körültekintően, mint az, akinek ez a felület csupán 10-50%-ot jelent az üzletében. Ennek alapján azt gondolom, hogy kevés az ok aggodalomra, legrosszabb esetben is customer relations megoldja a kérdést: ami minimális tapasztalatom volt ezzel az interfésszel, itt is körültekintően jártak el.
süti beállítások módosítása