HTML

microstockphoto

Alternatíva a fotók és illusztrációk végeérhetetlen vadászata helyett: megfizethető áron a legjobb minőségű képek top fotósoktól. Webes bélyegképektől óriásplakátig igények szerint minden. Aprópénzért ugyanolyan minőségű képek, mint amit a CNN, vagy a legjelentősebb deisgn cégek projektekben használnak.

Avagy: ki akarod próbálni fotós képességeidet élesben? Itt vannak az információk hol és hogyan!

Ajánlott site-ok: View My Portfolio Royalty Free Images

Utolsó kommentek

Címkék

123rf (1) adó (3) ado (1) adozas (1) adózás (3) agency (1) ar (1) bevezető (1) bezárás (1) bigstockphoto (1) bsp (1) center (1) collection (1) demand (1) dream (1) dreamstime (2) egyezmény (1) eladás (2) elofizetes (1) fotó (2) foto (1) fotolia (4) free (1) garancia (2) getty (6) haap (1) hamya (1) hu (1) images (2) ingyenes (1) irs (3) ismertető (1) istock (3) istockphoto (8) itin (2) jiu (1) jui (1) jupiterimages (3) képek (2) kredit (1) licensz (1) microstock (6) od (1) on (1) partner (2) photo (4) photo.com (1) photos (1) photos.com (2) photoxpress (1) premiere (1) premium (1) program (1) reszesedes (1) review (1) rf (1) royalty (1) shutterstock (4) stock (2) stockexpert (1) stockxpert (3) stokcxchange (1) subscription (4) sxc (2) sxp (3) tax (4) treaty (2) trend (1) ügynökség (1) unlimited (1) usa (1) vég (1) vétel (2) vetta (1) w8 (1) w8ben (2) w8 ben (2) w 7 (1) w 8ben (1) xchng (1) Címkefelhő

Linkblog

Minőség fotó piac

2009.06.26. 03:11 GO!photo

Vetta a.k.a. Premiere Collection

Címkék: collection istockphoto images microstock premiere premium getty vetta

Az Istockphoto tegnapelőtt bejelentette, hogy útjára bocsátja egy új szolgáltatását, a Vetta Collectiont. Ez egy csak exklizív kontrubútorok képeiből összeállított gyűjtemény, mely induláskor 35000 ezer képet tartalmaz, ami a teljes adatbázis kevesebb, mint 1%-a. A Vetta szándéka az, hogy egyrészt a vevőknek biztosítsanak egy, a microstock piacon kiemelkedő minőségű válogatást, másrészről pedig lehetőséget biztosítsanak a kontribútoroknak ahhoz, hogy nagyobb előállítási költségű projektekbe is belefoghassanak. Ennek megfelelően az árfekvés is magasabb, egy kis méretű kép 20  kreditbe kerül, egy XL-es kép pedig már 50 kreditért érhető el.

Milyen képeket érdemes Vettán keresztül elérhetővé tenni?

Melyek párjukat ritkítják. Presztízsből nem érdemes ide képet nevezni: ha a kép nem megismételhetetlen pillanatot, teljesen egyedi perspektívát mutat, vagy a produkciós költség nem volt vízválasztója a kép elkészítésének, akkor nem a Vettába való. És ez nem lekicsinylés, hanem üzleti megfontolás. A microstock motorja a gyorsan pörgő eladási ráta: a vásárlóknak az előállítási költséggel és a kreatív tartalommal arányos költséget számol fel, cserébe viszont a piacra sok mérsékelt pénzű vásárlót vonz be: az alapfilozófia az, hogy nem privilegizált, nagy költségvetésű cégek engedhetik csak meg maguknak egy licenszhez való hozzájutást. Ha viszont indokolatlanul (értsd a Vetta alapgondolattól eltérő tartalommal) kerül be kép, az nem elsősorban a kollekció számára fájdalmas: sokkal inkább a kontribútor számára, mert ezt a képet a vevők jó eséllyel kerülik, hiszen számíthatnak arra, hogy hasonló kép elérhető a normál árfekvésben is. A Vetta inspektorok jó munkát végeztek, egy impresszív gyűjtemény keletkezett.

Egyéb izgalom?

Ahogyan az lenni szokott, kicsit elszámították, hogy mikor is kell a startpisztolyt dörrenteni. A keresésekben feltűnő Vetta képek még ma is riadalmat okoznak nem csak az eladásaikat féltő kontribútoroknál, hanem a pénzükért aggódó dizájnereknél is: az egyszerűbb Best Match kereséseknél a Vetta kollekció darabjai nagy prioritást élveznek, ezért a keresésre vonatkoztatott relevanciájuktól függetlenül elérasztják a keresés első találatait. Általánosabb/kedveltebb kulcsszavaknál ez olyan extrém is tud lenni, hogy több oldalnyi borsos árfekvésű Vetta kép után lehet csak nomál kollekciós képekhez hozzájutni. A kínos a helyzetben az, hogy az Istock fejlesztői energiát nem kímélve egy jól kicsiszolt keresőmotort alkottak, mely kellemesen releváns találatokat tudott adni 1, 2, vagy hároszavas kereséseknél egyaránt:a Vetta beiktatásával (lehet, hogy ideiglenesen, mindenesetre ijesztően) viszaesett a találatok minősége, súlyosan irreleváns képeken kell keresztülküzdeni a vevőnek magát a releváns képekig valő eljutáshoz. Tanács? Az Advanced Search panelen a Vetta képeket időszakosan ki lehet kapcsolni a keresésekből, s később, mikor a hibát orvosolták, vissz lehet engedni ezeket is.

 Update: a keresőt Istock HQ kikalapálta. Jelen állás szerint a mixelt keresésben meg vannak jelenítve a Vetta fájlok, de nem nyomasztó az arányuk. A Vetta fájlok relatív publicitása így is nagyobb, mint a mezítlábas fájloké, mely esetleg kompenzálni tudja azt, hogy a magasaabb ár miatt néhány vevő eltántorodik az adott kép licenszének megvásárlásától.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://microstockphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr221209151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kilencövestatu 2010.04.21. 21:44:51

Most így majd 10 hónap elteltével hozzáfűzném, hogy a vetta kollekció maximálisan bevált :) és ez nem csak az én véleményem :)

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2010.04.24. 23:59:08

Koesz a megjegyzest, es orulok a sikerednek.

En egyreszrol ket eve meg sokkolonak tartottam, hogy ilyen minosegu kepekhez 10 dollarert hozza lehet jutni, masreszrol megis tartottam a vetta megjelenesekor attol, hogy az istock exkluziv portfoliojanak vonzereje fog esni azaltal, hogy az, amitol az istock kulonleges -- a jo minosegu exkluziv tartalom -- a vettal altal megszunik vonzeronek lenni, hiszen a kulonosen jo minoseg mar csak magas aron erheto el.

Mindenesetre ez az a szolgaltatas, melyre a konkurencia nem tudott lepni, s ha ez csakugyan jol megy (marpedig en is sikerekrol hallottam), akkor meg nehezebb lesz sokakat tavol tartani az exkluzivitastol :)

kilencövestatu 2010.04.25. 15:12:59

az a vicces, hogy ezeket a képeket amik a vettába kerültek, azelőtt sokkal kevesebbszer vették, de így hogy a default keresés ennyire jól hozza ki őket, így a forgalmuk is nagyobb, mintha nem lennének vetták... Most nagy istockos banzáj van Cannesban, ott is volt erről szó:
www.microstockdiaries.com/istockalypse-cannes.html
Vetta – The (relatively) high-priced Vetta collection at iStockphoto has been a successful well beyond expectations, or in JJRD’s words, “a massive, massive, massive success”.

GO!photo · http://microstockphoto.blog.hu/ 2010.04.26. 10:51:32

Ohh, ez erdekes, koesz, hogy megosztottad!: en csak gyanakodtam, hogy mig a microstockban jol mukodo kepek mukodtetoeleme az, hogy egy uzenetet hordoz a legegyszerubb es legcelrtatorobb eszkozokkel, addig az osszetettebb tartalmu kepek nemcsak hogy kevesbe porognek, de nekik a niche-t is nehez meghatarozni, mert nehezen kereshetoek. Ezek szerint a vetta viszont megteremtette a platformot hozzajuk.
süti beállítások módosítása