HTML

microstockphoto

Alternatíva a fotók és illusztrációk végeérhetetlen vadászata helyett: megfizethető áron a legjobb minőségű képek top fotósoktól. Webes bélyegképektől óriásplakátig igények szerint minden. Aprópénzért ugyanolyan minőségű képek, mint amit a CNN, vagy a legjelentősebb deisgn cégek projektekben használnak.

Avagy: ki akarod próbálni fotós képességeidet élesben? Itt vannak az információk hol és hogyan!

Ajánlott site-ok: View My Portfolio Royalty Free Images

Utolsó kommentek

Címkék

123rf (1) adó (3) ado (1) adozas (1) adózás (3) agency (1) ar (1) bevezető (1) bezárás (1) bigstockphoto (1) bsp (1) center (1) collection (1) demand (1) dream (1) dreamstime (2) egyezmény (1) eladás (2) elofizetes (1) fotó (2) foto (1) fotolia (4) free (1) garancia (2) getty (6) haap (1) hamya (1) hu (1) images (2) ingyenes (1) irs (3) ismertető (1) istock (3) istockphoto (8) itin (2) jiu (1) jui (1) jupiterimages (3) képek (2) kredit (1) licensz (1) microstock (6) od (1) on (1) partner (2) photo (4) photo.com (1) photos (1) photos.com (2) photoxpress (1) premiere (1) premium (1) program (1) reszesedes (1) review (1) rf (1) royalty (1) shutterstock (4) stock (2) stockexpert (1) stockxpert (3) stokcxchange (1) subscription (4) sxc (2) sxp (3) tax (4) treaty (2) trend (1) ügynökség (1) unlimited (1) usa (1) vég (1) vétel (2) vetta (1) w8 (1) w8ben (2) w8 ben (2) w 7 (1) w 8ben (1) xchng (1) Címkefelhő

Linkblog

Minőség fotó piac

2009.11.19. 23:33 GO!photo

Dreamstime

Címkék: eladás kredit agency ügynökség dreamstime subscription

A Dreamstime ügynökség egy nagy játékos a piacon. Csendben szolgáltat, csendben teljesít nagyobb felhajtás nélkül, de megbízhatóan.

 

 

Képek felltése

A kontribútorok tekintetében egy pozitívum, hogy igen liberális a kép-feltöltési politika, napi limiteket állapítanak meg, de ez sem tragikusan alacsony. Ennél az ügynökségnél mind a feltölthető képek mennyiségét, mind a rangsorolást befolyásolja a kontribútor képeinek elfogadási rátája, így érdemes csínján bánni a feltötlésekkel, s koncentrálni a megfelelő minőségre. 

Milyen minőséget is jelent ez? Tradicionálisan a Dreamstime elfogadási politikája engedékenynek számít, de model release tekintetében ez az ügynökség is eléggé szigorú eljárást alkalmaz. A  képek elbírálása igen lassú az utóbbi időben, könnyen 7-10 napot is igénybe vehet, de a miatt nem érdemes frusztrálódni, hogy a review idejét becslő kalkulátor kiszámíthatatlanul dobál ki különféle számokat: ez egyáltalán nem releváns. A visszautasított képekhez adott magyarázatok általában nem eléggé specifikusak ahhoz, hogy komolyabban tanulni is lhessen belőlük, de a bírálatok ítélete túlnyomórészt helytálló.

A képek feltöltése viszonylag egyszerű és kevéssé időigényes. A kulcsszavakat az EXIF adatokból egyből importálja a rendszer. Helyesírásellenőrzőn nem futtatják kresztül, tehát erről a kontribútornak érdemes gondoskodnia. Összesen 80 kulcsszót fogad el a rendszer, mely eléggé liberális módszer. A helytelen kulcsszavakat viszont alkalmasint büntethetik. Elbíráláskor nem ellenőrzik ezeket nagyon szigorúan (nem úgy, mint Istockphotonál) , de utólag, ha valaki rossz kulcsszát jelent, akkor nem időbeni javítás esetén 2 cent levonással büntetnek minden hibás kulcsszót. A képeket egy Javás felületen keresztül lehet feltölteni, vagy FTP szerveren keresztül. Az FTP-s feltöltés esetén nem jelenik meg azonnal a feltöltött kép a befejezetlen fájlok között, náha néhány óra is eltelik a kezdeti processzálásig.

Részesedés az eladásokból

A képek licenszéhez a vásárlók mind kreditvásárlással juthatnak hozzá, mind pedig előfizetéses rendszerben megvehetik. A fizetség függ attól, hogy a vásárló konkrétan a kredithez mennyiért jutott hozzá (nagyobb csomagban olcsóbb, így a kontribútor is mérsékeltebb összeghez jut). A képek eladási árából a részesedés 30% és 50% közötti. A többi ügynökséggel szemben a Dreamstime a jól teljesítő kontribútoroknak nem a teljes portfólióra növelik meg a részesedés hányadát, hanem a jól teljesítő képeket kínálják progresszíven növekvő áron. Ez már akkor is igaz, ha a kép 5 eladást elér, ekkor az alap besorolásból (narancs) eggyel feljebb kerül (piros). Ekkor minden méretben 2 kredittel drágábban lehet a képet megvenni. Ez azt jelenti, hogy a bélyegkép méret 1 kreditnek megfelelő kb. .5USD helyett 3 kreditért -- kb 1.5USD-ért érhető el. Az előfizetéses letöltések is megérzik a kelendőbb képek értékének növekedését: a 3. szinttől (bíbor) már két előfizetésésnek felel meg egy ilyen populáris fájl letöltése. Az így kialakuló összkép vonzó:

Dreamstime rendelkezik exkluzív-programmal, mely két formában is jelentkezik. A tradicionális exkluzív program a kontribútor kizárólagosan Dreamstime-on való képviseletét jelenti, ekkor a kontribútor a Dreamstime által könyvelt bevételek 60%-át kapja meg. A másik formája az exkluzivitásnak, mikor csak egyes képek exkluzivitását biztosítja a kontribútor, ekkor csak az adott képnek kell kizárólagosan a Dreamstime-on megjeelenni. Ilyen esetben valamennyivel magasabb részesedést kap a kontribútor, mint nem exkluzív kép esetén (34.5-57.5%). Általában azonban a Dreamstime-ra nem egy exkluzív-ügynökségként szoktak tekinteni a kontribútorok, köszönhetően annak is, hogy bár a 60% tisztességes részesedés, de az eladások volumene általában nem éri el néhány másik ügynökségét.

A kifizetések tekintetében nem nagyon engedékeny az ügynökség, kizárólag 100USD feletti bevételeket lehet átutalni számlánkra., ami a kezdeti lassabb eladásoknál fájdalmas várakozást tud okozni.

Vásárlóknak

A Dreamstime az Istockphotohoz képest olcsóbb alternatívát jelent egyedi képek megvásárlásához és előfizetéses rendszerben lényegében az egész portfolió elérhető (jelenleg 8 millió közeli kép). Ha olcsóbb akkor jobb is? Itt vannak az érvek:

Pro:

  • A Dreamstime portfoliója nagyobb, és intenzívebben növekszik, mint az Istockphotoé, elsősorban a kevésbé megszorító jellegű képfeltöltési politika miatt
  • Kreditenkénti árak alacsonyabbak, mint Istockon, kis tételben 20%-40%  százalék előnyt élvez a Dreamstime. Nagyobb tételben (1500-2000 kredites tétel esetén) ez a különbség csökken, ilyen méretű csomagot egy külön kalkulátor segítségével lehet kérni a Dreamstime oldalán.
  • Nagyobb méreteknél kevésbé növekszik az ár mint, Istockphoto esetén, míg a web méretű képek mindkét helyen 1 kreditbe kerülnek, a kétoldalas nyomatokon is megfelelően mutató 12MPix környéki méretű képek a Dreamstime-on 6 kreditbe, az Istockphoton 18 kreditbe kerülnek.
  • A teljes portfolió elérhető előfizetéses rendszerben, ellentétben az Istockphotoval, ahol csak egy szűk, kb 1-2 miliós szegmens érhető el a Photos.com partnerprogramon keresztül
  • Egészen kis tételben is lehet venni krediteket (5 kredites csomag) és testreszabott csomagot is lehet venni.

Kontra:

  • A Dreamstime "DreamFinder" keresője egy egyszerűbb és kevésbé hatékony eszköz, mnit az Istockhoto "BestMatch" keresője. Ezn kívül az Istockphoton a helyes találatokat a kontrollált kulcsszórendszer is segíti
  • Az IStock következetes minőségpolitikája miatt kevesebb rossz minőségű kép jelenik meg.
  • A kelendő -- s feltételezhetően jó minőségük miatt kelendő képek -- a Dreamstime-on már drágábbak tudnak lenni, mint az Istockphoton, egy többszázszor eladott kép esetén ez azt jelenti, hogy a web méretű képek ára 1-ről 9-re emelkedik, ez azonban a nagy méretű (12MPix)  képeknél csupán 14 kreditet jelent, ami még mindig elmarad az Istockphoto 18 kredites árától.

Összességében tehát ár tekintetében is attól függ az, hogy mennyire kedvező a Dreamstime kínálata az Istockphotohoz képest, hogy milyen projekthez kellenek a képek: nagyobb méretekben egészen biztosan jóval olcsóbb a Dreamstime, kisebb méretekben még akár az Istockphoto is lehet kedvezőbb. Az ár azonban nem minden, a tőbbi faktor azt befolyásolja, hogy mennyi idő alatt találhatjuk meg a megfelelő képet, s ez szintén jelentős összetevője a képletnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://microstockphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr181538390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása