HTML

microstockphoto

Alternatíva a fotók és illusztrációk végeérhetetlen vadászata helyett: megfizethető áron a legjobb minőségű képek top fotósoktól. Webes bélyegképektől óriásplakátig igények szerint minden. Aprópénzért ugyanolyan minőségű képek, mint amit a CNN, vagy a legjelentősebb deisgn cégek projektekben használnak.

Avagy: ki akarod próbálni fotós képességeidet élesben? Itt vannak az információk hol és hogyan!

Ajánlott site-ok: View My Portfolio Royalty Free Images

Utolsó kommentek

Címkék

123rf (1) adó (3) ado (1) adózás (3) adozas (1) agency (1) ar (1) bevezető (1) bezárás (1) bigstockphoto (1) bsp (1) center (1) collection (1) demand (1) dream (1) dreamstime (2) egyezmény (1) eladás (2) elofizetes (1) fotó (2) foto (1) fotolia (4) free (1) garancia (2) getty (6) haap (1) hamya (1) hu (1) images (2) ingyenes (1) irs (3) ismertető (1) istock (3) istockphoto (8) itin (2) jiu (1) jui (1) jupiterimages (3) képek (2) kredit (1) licensz (1) microstock (6) od (1) on (1) partner (2) photo (4) photo.com (1) photos (1) photos.com (2) photoxpress (1) premiere (1) premium (1) program (1) reszesedes (1) review (1) rf (1) royalty (1) shutterstock (4) stock (2) stockexpert (1) stockxpert (3) stokcxchange (1) subscription (4) sxc (2) sxp (3) tax (4) treaty (2) trend (1) ügynökség (1) unlimited (1) usa (1) vég (1) vétel (2) vetta (1) w8 (1) w8ben (2) w8 ben (2) w 7 (1) w 8ben (1) xchng (1) Címkefelhő

Linkblog

Minőség fotó piac

2009.06.21. 16:19 GO!photo

Istockphoto esete Photos.com-mal

Címkék: partner istockphoto images unlimited getty jupiterimages photos.com subscription jui

Az Istockphoto Photos.com-mal kötött dealje is az utóbbi idők komolyabb közösség-felrázó híre vol.

A Getty Images Jupiterimages általi felvásárlását korábban is említettem, ez a poszt a két nagy cég egyesülésének Istockphotora gyakorolt hatását írja le. Legalábbis, ahogyan az ma látható. A Jupiterimages tulajdonában álló Photos.com láthatólag a microstock ügynökségek marketingesei számára egy őrületbe kergető kihívás: mihelyst felfedezik, hogy a Photos.com is a cégtulajdonos érdekeltségébe tartozik, rögvest elkezdi csiklandozni a retinájukat egy olyan vízió, hogy ezt a pazar domainnevet felfuttatják az ügynökség meglévő portfoliója segítségével. Ez játszódott le tavaly a Stokxpert közreműködésével (lásd itt), most pedig az Istockphotval is. A közösség reakciója lényegében ugyanaz volt mindkét esetben, annyi különbséggel, hogy amit a stockxpert kontribútorai kialkudtak, azt már nem kellett újra alku tárgyává tenni.

A kezdeményezés jószándékához kétség nem fér: az Istockphoto előfizetési modellje nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért egy már kialakult előfizetéses rendszert akartak behozni az istockphoto esernyője alá. A fő vezérfonal az volt, hogy az Istockphoton hosszabb ideig nem jól teljesítő, de alkalmasint igen jó minőségű fájloknak egy új életlehetőséget adjanak a Photos.com előfizetéses rendszerében (valójában a Photos.com mellett szerepelt egy másik értékesítési lehetőség, a Jupiterimages Unlimited modellje, de a rövidség kedvéért csak a Photos.comra hivatkozok). Ekképen a 18 hónapnál öregebb, letöltés nélküli fájlok automatikusan átkerültek elérhetővé váltak volna a Photos.com rendszerében is, továbbá ugyanez történt volna a két évnél idősebb, 5 letöltést meg nem haladó aktivitású fájlokkal is.

A felzúdulás 1000-es méretű fórum-bejegyzésekben eszkalálódott ellenállássá, az aggályok a következők voltak

  • az előfizetéses rendszer egy sajátja nem csak az, hogy a kontrubútorok alacsonyabb értékesítés ponton elérhetővé teszik a képeiket nagyobb volumenű eladsás reményében, hanem az ügynökség is kockázatot vállal azáltal, hogy a profitot abban a résben határozza meg, amennyit a lehetségesbőlletöltésekből a vevők fel nem használnak. A Photos.com dealben a Getty másképp gondolkodott, százalékosan akarta meghatározni a kontribútorok járandóságát (20% a nem exkluzívoknak, s ennél kicsivel magasabb az exkluzívoknak), melyről a bizniszben kevésbé edzettek is hamar kiderítették, hogy alkalamsint 3 centes letöltésenkénti kifizetseket eredményezett volna.
  • default opt-in: a kezedti bejelentés alapértelmezett részvételt feltételezett, tehát a kontribútoroknak nem kellett aktívan tenni semmit az,rt, hogy egy új modellben is értékesítsék a képeiket. Ez azért tűnt fájdamasnak, mert így képek nagyobb tömege léyegében aktív jóváhagyás nélkül került volna egy új piacra, s ha ez tényelgesen nagy tömegben történik, akkor az Istockphoto portfolióját elértéktelenítheti, mivel bizton lehet arra számítani, hogy 18 hónapos késéssel nem kevés jó minőségű fájl úgyis feltűnik a Photos.comon.
  • A fentivel kacsolatos aggály volt az, hogy sorozatok egyes darabjai nagy karriert futnak be, mások halványabbat, noha alkalmasint kompozícióban csak kisebb különbség van közöttük. Az ilyen testvér-képek alacsonyabb áron való újraértékesítése óhatatlanul rontja a jól pörgő képet is
  • Mindezek együtt arra mutattak, hogy az Istockphoto portfoliójának egy jelentős része elérhetővé válik egy alacsonyam értékesítési szinten, így ahlezett, hogy az IStockphot brandje erősödne, inkább gyengülni fog.
  • A Photos.com-on a képek modell-engedélyeztetése nem volt teljesen konzisztens, aggályok voltak, hogy az Istock számára értéket is képviselő személyiségjogilag jól védett képei megjelennek egy olyan piacon, ahol ez nincsen elegendően jól szabályozva.
  • A Stockxperten portfolióval rendelkező kontribútorok olyan esetekről számoltak be, amikor Photos.com egy korlátozottabb ideig nem utalta a Stockxpertes kontributoroknak járó komisszióka,t s csak kollektív felszólítás nyomán korrigált a cég. Erről én csak ezen a fórumon hallottam (noha hiteles szereplőktől), így a hitelességét sem tudtam ellenőrizni.
  • Exkluzív filozófia sérülése: az exkluzívok közül sokaknak aggálya fogalmazódott meg abban, hogy a lépés az Istockphoto-exkluzivitás filozófiája ellenes, lévén, hogy továbbá nem lesz igaz az az Istockphoto brandjét erősítő sajátság, hogy több, mint 1 millió kép és több, mint ezer exkluzív fotográfus máshol nem található meg, csak az Istockphoton. 
  • Végül, s talán a menedzsment számára a legtanulságosabb fenntartás az volt, hogy a bejelentés rendkívül rosszul volt időzítve. Pénteken jött az első poszt erről, s a hirtelen az eseménykeet lereagáló közösség nem tudott válaszokat kapni a kérdéseire, ezzel is csak növelve azt a feszültséget, ami a nem tökéletesen kiforrott koncepció miatt amúgy is várható volt. Láthatólag az egy meghaladott elképzelés a közösség-vezérelt üzletben, hogy ha bedobok egy ellentmondásos elképzelést pénteken, akkor az idő majd gyógyírt hoz két nap alatt a zúgolódásra: itt ennek ellenkezője történt: a HQ hétvégi operatív űrbe került, míg a fórumokon a közösség csak kovácsolódott, s egy viszonylag egységes álláspont alakult ki.

New deal

A végleges Contributor's Supply Agreement figzelembe vette a legtöbb aggályt (kudos érte az Istock HQ-nek).

  • Szabadon fel-, vagy le lehet iratkoyni a partner programokra, tetszőleges időben, megkötések nélkül.
  • A royalty szintet rögzítették, s ez 25 ¢ lett nem exklizívok számára, és 30-38 ¢ között alakul exklizívoknak.
  • A default opt-in opció helyett egyenként kell a fájlokat a partner programokhoz hozzáadni. Ez alól kivétel a kezdeti opt-in, ha a partner program inicializálásnál optüin mellett dönt, akkor minden a partner programokra kvalifikálódó fájl alapértelmezésben bekerül a partner programba. Ezek később akár egyenként akkár kollektíve opt-outolhatóak
  • Exkluzív tartalom a 18 hónapos friss-fájl időszakban semmilyen körülmények között nem jelenhet meg a Photos.com programban, később viszont opcionálisan lehet kölön-külön Istockon/Photos.com-on, vagy mindkettőn.
  • Az Istockphoto lesz a Photos.com motorja. Ennek a kitételnek az eéső következménye a stockxpert kiiratkozása ugyanezen programokból, de majd még láthatjuk valószínűleg más eredményét is.

Kezdetben nem éreztem vonzónak a programot, pláne úgy, hogy a StockXpert-en jelenlevő képekért a jogdíj 30 ¢ volt, míg az Istock mindössze 25 ¢-et kínált. Most a StockXpert phaseing out f'yisba került, ez új helyzetet teremt. Egyelőre azonban nem csatlakozom, mert vannak olyan fájlok melyek 18 hónap csendes üldögélés után kezdik meg virágzásukat az Istockon. Később még ezt is újra vizsgálom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://microstockphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr611198968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása